Diamant Reinigen

Diamant Reinigen 

Voordat diamanten opnieuw kunnen worden beoordeeld en gecertificeerd is van belang dat deze uiterst zorgvuldig worden gereinigd, dit noemen we afkoken van diamanten. Koken is een methode om diamanten te reinigen. Diamanten moeten in elke fases van de productie en sortering worden gecontroleerd om te bepalen welke defecten er nog zijn.In sommige fasen van het productieproces plakt vuil aan het oppervlak van de diamant, wat sporen van lijm, stof door polijsten of andere dingen kunnen zijn.

Aan het einde van het productieproces, voordat ze worden gesorteerd als gepolijst, ondergaan diamanten een kookproces - in feite "koken" is dat alle vreemde stoffen verwijdert die aan de diamant zijn vastgehecht. Er zijn twee soorten koken - regelmatig koken en diep koken. 

Regelmatig koken

Regelmatig koken is alleen bedoeld om extern vuil te verwijderen en wordt uitgevoerd in verschillende stadia van het polijstproces wanneer de polijstmachine het noodzakelijk acht om het proces voort te zetten. Het  koken word  gedaan is speciale kamers. Speciale reageerbuizen worden opgesteld in speciale ovens, waarin diamanten worden geplaatst. Als de stenen groot zijn, worden ze afzonderlijk geplaatst; als de stenen klein zijn, worden ze in pakketten geplaatst. Zwavelzuur wordt samen met een kaliumchloride-mengsel in de reageerbuizen gegoten.

Diamanten worden niet aangetast door zuur en worden daarom niet geschaad. De diamanten worden vervolgens ongeveer 15 minuten "gekookt", totdat het kaliumchloride oplost en de vloeistof geel wordt.   De diamanten worden vervolgens uit de oven gehaald, afgekoeld, gewassen met veel water en vervolgens met spiritus en gedroogd in stofvrije doeken.

Aan het einde van het proces zijn de diamanten sprankelend en helder, schoon van al het resterende vuil.

Diep koken

Het doel van diepkoken is om te proberen inwendig vuil te bereiken dat de kokende materialen kunnen bereiken via een kleine scheur die bekend staat als een "open insluiting", het kleine stukje zwart grafiet ("fix" zoals het bekend is bij diamantairs) dat is gevangen in de diamant. Deze kleine puntjes zitten vast in de diamant wanneer deze wordt gevormd. Omdat zuur de diamant zelf niet corrodeert, maar alleen het vuil dat de steen is binnengekomen, zorgt het proces ervoor dat vuil wordt verwijderd, zodat de gepolijste diamant er beter uitziet.  

Diep koken is een lang proces dat 10-12 uur duurt. Het wordt gedaan met behulp van een mengsel van extreem sterke zuren, op hoog vuur. Diamanten worden geplaatst in zeer sterke containers gemaakt van tantaal en worden vervolgens verzegeld in drukcontainers. Na het kookproces worden de houders gekoeld, wordt de resterende zure stoom vrijgegeven en ondergaan de diamanten nog een regelmatig reinigingsproces. Het diepe kookproces is ingewikkelder en gevaarlijker dan normaal koken.

De Ruiter Diamonds biedt u als klant voor het certificeren een van deze afkook-programma's aan, samen met u kijken we wat het beste bij uw diamanten past.